FAQ - 10 vragen en antwoorden over geluidsschermen
Als je last hebt van een lawaaierige weg, het geluid van een warmtepomp of als je buurman bent van een lawaaierig bedrijf, kan het moeilijk zijn om rust te vinden in je dagelijkse leven. Gelukkig kan een geluidsscherm helpen om het geluidsniveau te verlagen en meer rust te creëren.
In dit artikel beantwoorden we enkele van de meest gestelde vragen over geluidsschermen:
- Wat is een geluidsscherm?
- Waarom heb je een geluidsscherm nodig?
- Hoe werken geluidsschermen?
- Hoe effectief is een geluidsscherm?
- Waaruit bestaat een geluidsscherm en welke materialen absorberen geluid?
- Welke isolatie voor geluidsschermen?
- Welk type geluidsscherm moet ik kiezen?
- Hoe hoog moet een geluidsscherm zijn?
- Wat kost een geluidsscherm?
- Kan ik subsidie krijgen voor geluidsscherm?
Als je een vraag hebt waarop je het antwoord hier niet kunt vinden, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. Jouw lokale Poda Partner is expert op het gebied van afrasteringsoplossingen en adviseert je graag over de aanleg van afrasteringen, materialen, onderhoud en nog veel meer. Neem hier contact op met jouw lokale Poda Partner
Bekijk onze video voor meer informatie over geluidsschermen of scroll naar beneden voor meer informatie👇:
1. Wat is een geluidsscherm?
Een geluidsscherm, ook wel geluidsreductiehek, geluidswerende schutting of geluiddempende omheining genoemd, wordt gebruikt als een barrière om lawaai van externe geluidsbronnen zoals drukke wegen, spoorlijnen of industriegebieden te verminderen. Een geluidsscherm kan ook worden gebruikt om lawaai van interne geluidsbronnen te dempen, zoals lawaai van een warmtepomp. Daarom zijn geluidsschermen een goede oplossing voor wie dicht bij een weg woont of bijvoorbeeld een lawaaierige warmtepomp heeft, voor industriële bedrijven die dicht bij woonwijken liggen en geluidsoverlast van fabrieken en machines willen verminderen.
Poda Omheiningen heeft diverse soorten geluidsschermen. De meeste omheiningen hebben een geluiddempend effect doordat ze het geluid weerkaatsen. Op het gebied van reflecterenhet geluidsschermen hebben we zowel dichte omheiningen als houten omheiningen zoals Lund schuttingen en composiet omheiningen. Als je echter een effectievere geluidsreductie wilt, moet je op zoek gaan naar speciale geluidsschermen die geluid absorberen. Hier biedt Poda zowel zijn eigen geluidsscherm DeciFence als 2 verschillende versies van de Noistop® geluidsscherm van Rockwool®.
2. Waarom heb je een geluidsscherm nodig?
Lawaai kan stress veroorzaken voor het lichaam en je slaap verstoren. Lawaai op zich is niet direct schadelijk voor de gezondheid, maar het heeft een aantal effecten die zelfs tot ziekte kunnen leiden als je lange tijd aan lawaai wordt blootgesteld. Het Milieuagentschap van de EU schetst dat langdurige blootstelling aan omgevingslawaai kan leiden tot cardiovasculaire en metabolische effecten, verminderd cognitief leren bij kinderen, evenals ernstig ongemak en slaapstoornissen.
Daarom is het belangrijk om een geluidswerende schutting te overwegen als je wordt blootgesteld aan veel lawaai. Een geluidswerende schutting kan helpen om het geluidsniveau te verlagen en een rustigere sfeer te creëren in je tuin, huis of op je werkplek. Geluidsschermen kunnen ook helpen beschermen tegen wind, omdat de elementen die het geluid absorberen dicht en stevig zijn en dus ook beschutting bieden.🍃
3. Hoe werken geluidsschermen?
Geluidsbarrières werken door geluidsgolven van geluidsbronnen te weerkaatsen of te absorberen. Reflecterende geluidsschermen reflecteren het geluid terug naar de bron, terwijl absorberende geluidsschermen het geluid absorberen. Wij raden in de meeste gevallen de absorberende versie aan, zodat u het geluid niet met extra kracht terugstuurt naar uw buurman. In speciale gevallen kan het reflecterende type worden gebruikt als de geluidsreductie moet worden gemaximaliseerd en er niets is om het geluid naar te reflecteren.
4. Hoe effectief is een geluidsscherm?
De effectiviteit van een geluidsscherm hangt af van de omstandigheden op de locatie waar het zal (of kan) worden geplaatst. Hoeveel het geluid wordt gedempt hangt af van een aantal factoren, waaronder het type geluidsbron en de afstand daartoe. De hoogte en het type omheining, evenals de locatie ten opzichte van het gebied dat tegen lawaai beschermd moet worden, spelen ook een belangrijke rol.
Een goed geïnstalleerd geluidsscherm kan het geluid met wel 22 decibel (dB) verminderen. Bij het beoordelen van hoeveel een geluidsscherm het geluid vermindert, is het belangrijk om te onthouden dat 3 dB theoretisch gelijk staat aan een halvering van het geluid. Maar in de praktijk ervaart het menselijk oor de geluidsreductie niet op dezelfde manier. Om het geluid als gehalveerd te ervaren, is een reductie van 10 dB nodig. Daarom kun je niet persé verwachten dat je een halvering van het lawaai ervaart, zelfs als de technische geluidsmetingen dit aantonen.
5. Waaruit bestaat een geluidsscherm en welke materialen absorberen geluid?
Geluidsschermen kunnen van verschillende materialen worden gemaakt. Palen en frames zijn meestal gemaakt van hout of gegalvaniseerd staal, terwijl het geluidsisolerende materiaal aan de binnenkant van het frame kan bestaan uit steenwol, dat wordt gebruikt in Noistop geluidsschermen van ROCKWOOL®. Steenwol is een van de meest effectieve materialen om geluid te dempen, maar andere geluidsabsorberende materialen zijn bijvoorbeeld glaswol, minerale wol of gerecycled glasvezel dat wordt gebruikt in Poda DeciFence - onze geüpcyclede en voordelige tuinafscheiding tegen geluidsoverlast.
Zorg er bij het kiezen van een geluidsscherm voor dat het materiaal past bij je wensen en budget. Bedenk ook wat de materiaalkeuze betekent voor de levensduur van de omheining.
6. Welke isolatie voor geluidsschermen?
Een van de beste soorten isolatie voor geluidsschermen is steenwol. Zowel Noistop Essential als Noistop Steel gebruiken een kern van ROCKWOOL® steenwol dat geluid effectief blokkeert en absorbeert. Steenwol is duurzaam, onbrandbaar en 100% recyclebaar.
Poda's eigen geluidsscherm, DeciFence, is gebaseerd op een innovatieve benadering van isolatie door afgedankte glasvezelproducten, bijvoorbeeld van afgedankte windmolenbladen, te recyclen als de kern van het geluidsscherm. De glasvezel wordt omgezet in vezelstrips die uitstekende geluidsabsorberende eigenschappen hebben. Door het gebruik van gerecyclede materialen wordt “upcycling” in het geluidsscherm verwerkt, waardoor nieuwe waarde wordt toegevoegd aan materialen die anders als problematisch afval worden beschouwd. Een ander voordeel van DeciFence is dat ongedierte zoals muizen en ratten zich niet graag nestelen in glasvezels in vergelijking met andere materialen.🐭🐁
7. Welk type geluidsscherm moet ik kiezen?
Bij Poda Omheiningen kies je uit geluidsschermen voor zowel particulier als professioneel gebruik. De Noistop Essential en Poda DeciFence geluidsschermen zijn zo ontworpen dat ze bijzonder goed passen in een tuin of rondom een particulier terrein.
Noistop® Essential
Noistop is gemaakt met een sterk stalen frame aan de buitenkant; ideaal is om klimplanten tegenaan te laten groeien. Na verloop van tijd kunnen de planten de omheining volledig bedekken en opgaan in de omgeving.🌱
Uniek is dat het Noistop Essential geluidsscherm ook kan worden uitgerust (ook achteraf) met extra houten panelen, waardoor de omheining een warme en aantrekkelijke uitstraling krijgt. De houten panelen zijn verkrijgbaar in licht of donker hout en kunnen bijvoorbeeld op elk ander deel van de omheining worden geplaatst voor een gevarieerde uitstraling.
Lees hier meer over Noistop Essential
Poda DeciFence®
Poda DeciFence is ontworpen met oog op duurzaamheid, zuinigheid en een aantrekkelijk design. De omheiningsmodules zijn gemaakt van met hitte behandeld hout, wat de levensduur van het hout verlengt zonder het gebruik van chemicaliën. De geluidsabsorberende kern van de omheining is gemaakt van “upcycled” glasvezel, afkomstig van afgedankte windmolenbladen die anders als problematisch afval zouden zijn geëindigd.♻🌲
Het gebruik van gerecyclede materialen maakt DeciFence een goed economisch alternatief voor andere soorten geluidsschermen. Het heeft een natuurlijke uitstraling die goed past in bijvoorbeeld een tuin. Als u de voorkeur geeft aan de uitstraling van een houten hekwerk, dan is DeciFence de ideale oplossing voor u.🏡
Lees hier meer over DeciFence
Noistop® Steel
Voor veeleisende toepassingen raden we Noistop Steel aan, een bijzonder doeltreffend geluidsscherm. De kern van steenwol is hier 11 cm, terwijl de kern in Noistop Essential 6 cm is. Noistop Steel is typisch het geluidsscherm dat je ziet langs snelwegen en in industriële gebieden waar het hek hoog en sterk moet zijn. Net als Noistop Essential is de Noistop Steel-constructie ook geschikt voor het planten van klimplanten, waardoor het in de loop der jaren op een natuurlijke haag gaat lijken.
Lees hier meer over Noistop Steel
8. Hoe hoog mag een geluidsscherm zijn?
Over het algemeen zal een hoge geluidsscherm het geluid effectiever verminderen dan een laag hekwerk, omdat de geluidsgolven zich onmiddellijk boven de bovenkant van het hek verspreiden en zich daarna in alle richtingen verspreiden, inclusief de terugweg naar de grond. Een hoge omheining verplaatst het punt van geluidsvoortplanting naar boven en het gebied dat beschermd is tegen lawaai zal groter zijn.
Voor een optimaal effect adviseren we een geluidsscherm die meer dan 180 cm hoog is. Geluidsschermen worden opgebouwd uit modules, dus ze kunnen in verschillende hoogtes worden gemaakt. Bij Poda Omheiningen monteren we geluidsschermen tot 3 meter hoog; een optimale oplossing voor de meeste behoeftes.📏
Het is belangrijk om de plaatselijke regels en voorschriften te controleren om er zeker van te zijn dat het geluidsscherm is toegestaan. Het advies is om contact op te nemen met de lokale overheden om uit te zoeken wat de mogelijkheden zijn - bijvoorbeeld als je grond aan een openbare weg grenst.🏘
9. Wat kost een geluidsscherm?
Poda Omheiningen biedt geluidsschermen in verschillende prijsklassen, afhankelijk van de behoeftes. De prijs van een geluidsscherm hangt af van een aantal factoren, waaronder de hoogte, lengte, het type en natuurlijk de materialen die gebruikt worden. Het advies is daarom om de diverse soorten te bespreken met jouw lokale Poda Partner, zodat je de juiste oplossing voor een correcte prijs krijgt.
10. Kan ik subsidie krijgen voor geluidsschermen?
Ja, in sommige gevallen is het mogelijk om subsidie te krijgen. Dit hangt af van de locatie, het type omheining en de situatie op zich. In nieuwe woonwijken wordt dit vaak toegepast
Het advies is om te kijken of er gemeentelijke subsidieregelingen zijn waarbij particuliere huiseigenaren subsidies kunnen aanvragen voor het reduceren van geluidsoverlast.
Denk eraan: Je kunt altijd hulp krijgen van je lokale Poda Partner. Wij staan klaar met advies en aanbiedingen. Neem hier contact met ons op