Hoe onderhoud je houten hekken en poorten?

Net zoals houten vlonders en tuinmeubelen onderhoud nodig hebben, hebben houten omheiningen en poorten dat ook. De juiste olie of houtverduurzamingsbehandeling beschermt tegen de schadelijke effecten van zon, water, algen en schimmels, waardoor jouw omheiningen en poorten er goed blijven uitzien en langer meegaan.

In dit artikel beschrijven we het volgende:

⭐ Goede redenen voor onderhoud

⭐ Voordat je begint

⭐ Kies de juiste houtbescherming 

Goede redenen voor onderhoud

Alle houtproducten voor buiten krijgen na verloop van tijd een grijze look en zullen langzaam degraderen wanneer ze worden blootgesteld aan zon, wind en weer - dit geldt zowel voor natuurlijk als voor onder druk behandeld hout.

Regelmatige oppervlaktebehandeling beschermt het hout tegen de afbraakprocessen die de natuur met zich mee brengt. Het houtoppervlak wordt minder gevoelig voor water en wordt beschermd tegen uitdrogen en scheuren. Veel producten bevatten ook fungiciden om algen- en schimmelaantasting tegen te gaan.

De grijze, gepatineerde look van onbehandeld hout heeft zijn eigen charme, maar als je de oorspronkelijke kleur van het hout wilt behouden - of het misschien een compleet nieuwe kleur wilt geven - is het nodig om de kwast te hanteren.

Voordat je begint

Hoe vaak je het hout moet behandelen, hangt af van de mate waarin het wordt blootgesteld en welke producten je gebruikt. Voordat je het hout gaat behandelen, moet je het ontdoen van stof en vuil en, indien nodig, losse houtvezels verwijderen met een harde borstel. Als het hout erg versleten is, kun je het hout nieuw leven inblazen door hem bijvoorbeeld te schuren voordat je hem in de olie zet. 

Het is belangrijk dat het vochtgehalte van het hout lager is dan 15% voordat je begint met oliën of verven; je kunt dit controleren met een vochtmeter, een eenvoudig hulpmiddel dat de meeste bouwmarkten verkopen.

Kies de juiste houtbescherming

  • Er zijn veel oliën en houtbeschermingsmiddelen op de markt en ze kunnen zowel op olie- als op waterbasis zijn. Let er ook op of het product transparant, laser, halfdekkend of volledig dekkend is:
  • Een “transparant” product is volledig transparant en voegt geen extra kleur toe aan het hout. Het beschermt het hout en brengt de kleur terug, waardoor het natuurlijke uiterlijk behouden blijft.
  • “Glanzend” betekent dat het houtverduurzamingsmiddel (glazuur) halftransparant is. Het kleurt het hout, maar laat de structuur en de nerf van het hout doorschijnen. Glanzende houtbescherming zorgt voor een dun, beschermend oppervlak.
  • De term “semi-dekkend” wordt gebruikt voor houtbescherming die meer van het houtoppervlak bedekt met een gekozen kleur, maar toch nog wat van de houtstructuur zichtbaar laat.
  • Zoals de naam al doet vermoeden, werkt “volledig dekkende” houtbescherming als een verf die het hout volledig bedekt.

Als je poorten, palen en omheiningen hebt van mooi hardhout, moet het hout over het algemeen jaarlijks worden behandeld met een transparante olie, zoals het type dat wordt gebruikt voor houten vlonders. De olie voorkomt dat het hout uitdroogt en behoudt (of herstelt) de natuurlijke glans.

Gewone houtbescherming is een andere optie, verkrijgbaar in vele kleuren en merken. Als je bijvoorbeeld je onder druk behandelde tuinhek wilt behandelen met een laser- of halfdekkend houtbeschermingsmiddel, kun je wachten tot het hout zijn kleur heeft verloren door het impregneerproces voordat je de eerste behandeling aanbrengt. Op die manier zullen de kleuren niet “versmelten” tot een ongewenste kleur en krijg je een mooie, uniforme look zonder vlekken.

Als u deze tips opvolgt, zult u jarenlang kunnen genieten van prachtige omheiningen en poorten. 👍

Waarom kiezen voor Poda?

Jarenlange ervaring

Totaal concept

Wij ontzorgen het milieu

Garantie op kwaliteit