Weet waarover het gaat met de Poda afrasteringspalen

Vijf decennia ervaring met afrasteringen heeft ons geleerd dat er een groot verschil is tussen geïmpregneerde houten palen op de markt. Als je kiest voor de klassieke, onder druk geïmpregneerde afrasteringspalen van Poda, kun je er zeker van zijn dat je afrastering jarenlang meegaat. Maar waar moet je op letten bij de aanschaf van palen en hoe werkt het impregneren onder druk eigenlijk? Lees hieronder meer over de Poda omheiningsspalen.

In dit artikel beschrijven we het volgende:

🌲 Grenen hout - de beste keuze om onder druk te impregneren

🌲 Waarom ronde afrasteringspalen? 

🌲 Kies de juiste manier van impregneren

🌲 Hoe het onder druk impregneren bij Poda werkt

Grenen hout - de beste keuze om onder druk te impregneren

Poda onder druk geïmpregneerde palen zijn gemaakt van hoogwaardig, langzaam groeiend Europees grenen hout. Grenen wordt gekenmerkt door zijn rechte stam, robuustheid en hoge draagkracht, waardoor het bijzonder geschikt is om te impregneren. Dit komt omdat grenen tot aan het kernhout geïmpregneerd kan worden - in tegenstelling tot bijvoorbeeld vurenhout, dat een gesloten structuur heeft, het kernhout tot bijna aan de buitenkant aanwezig is en daarom moeilijk te impregneren is. In de praktijk zal grenen daarom 3-4 keer meer verduurzamingsmiddel opnemen dan vuren, dat slechts 2-3 mm diep kan worden geïmpregneerd. De rotbestendigheid is daarom aanzienlijk beter bij afrasteringspalen van onder druk geïmpregneerd grenen. Daarnaast is het belangrijk dat het hout voldoende gedroogd is voordat het geïmpregneerd wordt; immers waar vocht aanwezig is, kan geen impregneermiddel worden ingebracht. Poda impregneert alleen goed voor-gedroogd grenen hout en geeft daarmee 20 jaar garantie op de Poda omheiningspalen tegen het rotten.

Waarom ronde afrasteringspalen?

Poda afrasteringspalen zijn niet voor niets rond en cilindervormig gefreesd. Alleen de buitenste laag hout in een boomstam (het zogenaamde “spinthout”) kan geïmpregneerd worden. In een ronde schuttingpaal is het kernhout dus omgeven door het geïmpregneerde spinthout. Als een afrasteringspaal vierkant is, wordt er dus gebruik gemaakt van gezaagd hout. Dit betekent dat er altijd ergens kernhout aan de buitenkant ligt, wat niet te impregneren is.  Daarom zijn ronde afrasteringspalen duurzamer dan vierkante afrasteringspalen en geeft Poda 20 jaar garantie op ronde, onder druk geïmpregneerde afrasteringspalen.

Kies de juiste manier van impregneren

Bij het kiezen van afrasteringspalen voor je afrastering is het belangrijk om het verschil te weten tussen eenvoudige impregnatie en de impregnatie onder druk die we bij Poda gebruiken. Sommige fabrikanten en doe-het-zelfzaken adverteren met “geïmpregneerde” houten palen, die eenvoudigweg in een impregneervloeistof van dubieuze kwaliteit zijn gedompeld. Dit staat ver van de manier waarop we bij Poda de palen impregneren.

Je moet je er ook van bewust zijn dat er zelfs binnen het onder druk impregneren verschillende kwaliteitsklassen bestaan. Als het hout bedoeld is voor gevelbekleding of andere doeleinden waarbij het hout bovengronds wordt geïnstalleerd, dan is het hout voor dat doel geïmpregneerd. Dat is niet voldoende voor een in de grond geplaatste afrasteringspaal. Immers juist op de scheiding tussen lucht en grond vangt het rottingsproces aan.  Daarom wordt een Poda afrasteringspaal altijd onder druk behandeld in de hoogste kwaliteitsklasse die bedoeld is voor hout dat permanent in contact staat met de grond: de Europese drukimpregnatienorm EN 351-1, klasse 4, en Nordic Wood Preservation Council (NTR) klasse A.

De keuze van het impregnatietype is dus cruciaal voor de levensduur van een afrasteringspaal. Hoewel een Poda afrasteringspaal misschien iets duurder is in aankoop dan andere palen, zal je afrastering een aanzienlijk langere levensduur hebben en dus op lange termijn goedkoper zijn.
En vergeet niet de 20 jaar garantie waar Poda voor staat!

Hoe het onder druk impregneren bij Poda werkt

  1. Eerst worden de voorgedroogde houten palen in een grote ketel geplaatst die als drukvat fungeert. De ketel wordt afgesloten en er wordt een vacuüm gecreëerd. Het vocht ontsnapt uit het hout - een beetje zoals een spons die wordt uitgeknepen.
  2. De ketel wordt met speciaal ontwikkelde houtverduurzamingsmiddelen gevuld terwijl het vacuüm gehandhaafd blijft.
  3. De houtverduurzamingsmiddelen worden onder hoge druk van meer dan 8 bar gedurende minstens 1 uur in het spinthout geperst. In deze stap van het proces neemt het hout zijn oorspronkelijke vorm weer aan - denk aan een spons waar je je greep op loslaat.
  4. Het proces eindigt met een nieuwe vacuümfase waarin het overtollige verduurzamingsmiddel wordt opgevangen en hergebruikt. Dit zorgt ervoor dat de palen droog zijn en er geen overtollig impregneermiddel van de paal af de grond in spoelt.
  5. Tot slot wordt er nog een egalisatievacuüm gecreëerd en verlaat het hout de ketel. Het hele impregneerproces is gecertificeerd en wordt zorgvuldig gecontroleerd, zodat we precies weten hoeveel impregneermiddel er in het hout is opgenomen. Dit zorgt ervoor dat een Poda afrasteringspaal altijd van een constant hoge kwaliteit is met een lange duurzaamheid. 20 jaar garantie met een goede onderbouwing!

Bekijk hier ons assortiment van onder druk geïmpregneerde afrasteringspalen

Waarom kiezen voor Poda?

Jarenlange ervaring

Totaal concept

Wij ontzorgen het milieu

Garantie op kwaliteit