Robinia hout: een duurzame keuze

Robinia palen worden steeds populairder, en terecht. Maar wat voor hout is het, waar komt het vandaan en wat zijn de eigenschappen? Lees hier meer over deze unieke afrasteringspalen.

In dit artikel beschrijven we het volgende:

🌳 Naruurlijk duurzaam 

🌳 Rustiek en charmant

🌳 Poda Økopæl®: Ecologisch gecertificeerede Robinia

Je hebt de ietwat onregelmatig gevormde palen misschien wel eens gezien in natuurgebieden, in het bos of in afrasteringen rondom begrazingsgebieden. Het hout doet denken aan lichtgekleurde houtsoorten, maar de palen zijn gemaakt van Robinia - een hardhoutsoort uit Noord-Amerika die in de 17e eeuw in Europa werd geïntroduceerd.

Robinia wordt nu gekweekt in grote plantages in Hongarije en andere landen in Zuid- en Oost-Europa, waar de bomen goed gedijen op voedselarme bodems die anders moeilijk te bewerken zijn. Robiniahout wordt ook wel acaciahout genoemd. Als je acaciahoning kent, dan komt dat van de bloemen van de Robiniaboom. 🍯🌸

Geen tropisch hout uit bedreigde regenwouden of hout dat is behandeld met chemicaliën – en -  Robinia is duurzamer dan eiken, onder druk geïmpregneerd hout en vele hardhoutsoorten uit de tropen!

Natuurlijk duurzaam

Zoals bij alle houten palen hangt de levensduur met grondcontact af van de houtsoort en de bodemgesteldheid op de locatie waar de paal wordt geplaatst. Een duurzaamheid van 25-40 jaar is niet ongewoon voor Robinia hout - zelfs in direct contact met de grond.

De duurzaamheid van Robinia is te danken aan het natuurlijke gehalte aan conserveringsmiddelen zoals tannines en een hoog gehalte aan natuurlijke oliën. Robinia hout is ook zwaar en hard en heeft een dichte structuur met een hoog aandeel kernhout. Dit beperkt de hoeveelheid water die het hout kan opnemen, waardoor de vochtigheid van het hout het hele jaar door laag en stabiel blijft. 💧

Rustiek en charmant

De natuurlijke, onregelmatige vormen van Robinia palen komen door de minimale bewerking van het hout. De palen worden op lengte gezaagd en ontschorst, maar behouden de natuurlijke vorm en structuur van het hout. Hierdoor zijn de palen sterker en duurzamer en wordt het hout efficiënt en milieuvriendelijk gebruikt. Als bijkomend voordeel past de rustieke look ook goed in de natuur. Robiniaschors is giftig. Daarom worden de palen ontschorst waardoor de afgewerkte palen veilig zijn voor zowel dieren als kinderen. 🐴👨‍👩‍👧‍👦

Poda Økopæl®: Ecologisch gecertificeerde Robinia

Robinia afrasteringspalen zijn een duurzaam alternatief voor zowel onder druk geïmpregneerd als tropisch hout. Omdat de palen niet zijn behandeld met chemicaliën, kunnen ze na hun levensduur worden gebruikt als brandhout of gewoon de natuurlijke cyclus ingaan - in tegenstelling tot onder druk geïmpregneerde palen die aan het einde van hun levensduur moeten worden verzameld en milieuvriendelijk vernietigd.

Bij Poda Omheiningen kun je kiezen tussen gewone Robinia palen en FSC®-gecertificeerde* Robinia palen onder de naam “Ecopaal”. FSC®-certificering betekent dat het hout afkomstig is uit bosbouw waar niet meer hout wordt gekapt dan dat het bos kan reproduceren. Tegelijkertijd garandeert FSC® dat dieren en planten in het gebied worden beschermd en dat de mensen die in het bos werken worden opgeleid, een goede veiligheidsuitrusting hebben en een eerlijk loon ontvangen.

👉 Bekijk het assortiment Ecopalen hier

👉 Robinia palen vind je hier

Waarom kiezen voor Poda?

Jarenlange ervaring

Totaal concept

Wij ontzorgen het milieu

Garantie op kwaliteit