FAQ - Vragen en antwoorden over wolfwerende omheiningen

De wolvenpopulatie in Nederland neemt toe en dit leidt tot een verhoogd risico op aanvallen op vee. Er komen veel vragen over wolven en wolfwerende afrasteringen. Dit artikel beantwoordt ze:

  1. Wat is een wolvenomheining?
  2. Welke afrasteringen zijn goedgekeurd voor subsidies?
  3. Maakt een goedgekeurde wolfwerende omheining het verschil?
  4. Kan ik mijn bestaande omheining wolfwerend maken?
  5. Hoe hoog moet een wolfwerende afrastering zijn?
  6. Welke materialen moet ik kiezen voor een wolfwerende omheining?
  7. Is het moeilijk om een wolfwerende afrastering te installeren?
  8. Hoe krijg ik subsidie voor een wolfwerende omheining?
  9. Welke poort moet ik gebruiken in een wolfwerende afrastering?
  10. Hoeveel spanning heeft een elektrische afrastering nodig om wolven af te schrikken?
  11. Hoe werkt het ezelsbruggetje SLAHOP 24/7 voor wolfwerende omheiningen?

Als je een vraag hebt waar je geen antwoord op kunt vinden, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. Uw lokale Poda Partner is expert in afrasteringsoplossingen en adviseert u graag over de constructie van de afrastering, de te gebruiken materialen, het oplossen van problemen, onderhoud en nog veel meer.

1. Wat is een wolfwerende omheining?

Wolven binnen houden of wolven buiten houden is een wereld van verschil. In een dierentuin worden omheiningen gebouwd tot 5 meter hoog omdat de wolven absoluut niet mogen uitbreken.  In een landelijke omgeving is dit niet relevant en is om economische en esthetische redenen geen optie.  

Als we het hebben over wolfwerende omheiningen, hebben we het over omheiningen en afrasteringen die gebruikt worden om vee te beschermen tegen wolven van buitenaf. Deze omheiningen zijn afgestemd op het gedrag van de wolf in zijn uitgebreide leefgebied. In dat gebied heeft de wolf ruimte genoeg om te jagen en moet hij afgeschrikt worden op het moment dat hij in de buurt komt van een wolfwerende omheining.

2. Welke afrasteringen worden goedgekeurd voor subsidies?

Vanuit de regionale overheden zijn er richtlijnen opgesteld voor verschillende types wolfwerende afrasteringen die minimaal gevolgd moeten worden om in aanmerking te komen voor subsidies. De afrastering kan een puur elektrische afrastering zijn of een omheining bestaand uit gaas in combinatie met enkele stroomdraden. Het gebruik van elektrische afrasteringsdraden met daarop een minimale spanning is een vereiste.

ELEKTRISCHE AFRASTERING

Een puur elektrische afrastering moet worden gebouwd met minimaal 5 stroomdraden, waarbij de hoogtes van de draden op 20, 40, 60, 90 en 120 cm van het maaiveld lopen. Vaak wordt echter gekozen voor een elektrische afrastering met 6 stroomdraden, 20, 40, 60, 80, 100 en 120 cm boven het maaiveld. Cruciaal bij een elektrische afrastering is dat er te allen tijde, 24/7, voldoende spanning op alle stroomdraden staat. Daar kan het eenvoudig fout gaan als er te weinig of geen spanning op de elektrische afrastering staat.

GAAS OMHEINING

Een afrastering met gaas van hoge kwaliteit, zoals Poda Supernet® of Poda Multinet®,  is een solide, veilige en duurzame oplossing. Boven het gaas worden één of twee stroomdraden gemonteerd. Aan de buitenkant van de omheining worden ook twee stroomdraden gemonteerd op 20cm en 40cm van het maaiveld. De totale hoogte van de omheining wordt daarmee 120cm.

Cruciaal bij beide types afrastering is:

👉 De afrastering volgt overal het maaiveld, zodat er geen ´gaten´ ontstaan waardoor een wolf naar binnen kan kruipen.

👉 Er staat altijd en overal op de afrastering, 24/7, voldoende spanning op de stroomdraden; ook als er geen dieren lopen. Een minimale spanning van 4,5 kV is de richtlijn.

Bekijk hier de normen en adviezen die Poda hanteert in lijn met de richtlijnen van de regionale overheden 

3. Maakt een goedgekeurde wolfwerende omheining het verschil?

In Nederland zijn er veel discussies en ook schades, door wolven veroorzaakt. In veel gevallen op plaatsen waar de omheining niet wolfwerend was of niet wolfwerend onderhouden werd.
Statistieken en studies uit veel verschillende landen tonen aan dat wolfwerende omheiningen het aantal aanvallen van wolven op vee aanzienlijk verminderen tot bijna nihil.

Het loont dus zeer zeker om de aanbevelingen en adviezen op het gebied van wolfwerende omheiningen op te volgen.

4. Kan ik een bestaande afrastering wolfwerend maken?

Een bestaande afrastering kan soms worden verbeterd om te voldoen aan de eisen voor een wolfwerende afrastering. Vaak is het nodig om de hoogte van de afrastering aan te passen. Bijna altijd zijn er maatregelen nodig om de onderkant van de omheining ´dicht´ te maken. De vraag is dan ook wat de meest efficiënte oplossing is; een bestaande afrastering wolfwerend maken of een nieuwe wolfwerende omheining plaatsen.  
Jouw lokale Poda Partner helpt je graag met raad en daad om de verschillende mogelijkheden te bespreken.

Om de omheining stabiel en duurzaam te maken, moet deze op de juiste manier worden geïnstalleerd. Specialistisch werk dat door professionele omheiningbouwers snel, efficiënt en correct gedaan kan worden.

5. Hoe hoog moet een wolfwerende afrastering zijn?

Vanuit de lokale overheden en ook vanuit de professionele omheiningbouwers wordt een hoogte van 120 cm geadviseerd.  Een hogere omheining is natuurlijk mogelijk. In de praktijk zien we vaak situaties waarbij door keien, grondverhogingen en slootwallen de hoogte uiteindelijk niet overal 120cm wordt en er dus ´springplekken´ ontstaan. Om deze zwakke plekken te tackelen geeft een omheining met een hoogte van 140cm extra zekerheid.

Een wolf kan hoog springen, maar studies naar wolvengedrag tonen aan dat het niet de hoogte van de omheining is die telt. Een wolf is nieuwsgierig van aard en zal altijd eerst langs een omheining lopen om een plek te zoeken waar hij er onderdoor kan. De twee lage stroomdraden op 20cm en 40cm van het maaiveld zullen, wanneer er de minimaal vereiste spanning op staat, de wolf afschrikken en doen besluiten zijn heil elders te zoeken.

6. Welke materialen moet ik kiezen voor een wolfwerende omheining?

De goede wolfwerende afrastering is een afrastering die jarenlang meegaat zonder dat er voortdurend reparaties en vervangingen nodig zijn. U kunt er zeker van zijn dat de omheining goed zal functioneren en op lange termijn tijd, moeite en kosten zal besparen. Dat is wat wij een goede afrastering noemen. 

Bij Poda gebruiken we alleen duurzame materialen. Bijvoorbeeld onze natuurlijke Robinia houten afrasteringspalen of onze onder druk geïmpregneerde palen - altijd met 20 jaar garantie bij Poda.

Voor afrasteringsdraad raden we onze superdraad met hoge treksterkte aan. Het is thermisch verzinkt met zink en aluminium en heeft een ongeëvenaard geleidingsvermogen en duurzaamheid.

Als het gaat om gaashekwerk, is Poda Supernet® het meest robuuste gaas op de markt. Door de sterke constructie kan de afstand tussen de afrasteringspalen worden vergroot en zijn er dus minder palen nodig in een Supernet afrastering. Dit bespaart zowel installatietijd als materiaalkosten.

Duurzaamheid is cruciaal. Immers een nieuwe omheining functioneert goed. Het gaat er om dat de omheining ook in de loop van de tijd optimaal blijft functioneren. De materiaalkeuze is daarbij van groot belang. Maar ook de tips en tricks qua controle en onderhoud helpen om de duurzaamheid van de afrastering te borgen.

7. Is het moeilijk om een wolfwerende afrastering te installeren?

Ja en nee. Aan de ene kant zijn de vereisten voor de constructie van een wolfwerende afrastering helder. Aan de andere kant is het bouwen van een afrastering zonder de juiste knowhow, machines en gespecialiseerde apparatuur een veeleisende taak.

Een goede elektrische afrastering en gaasomheining vereist bijvoorbeeld sterke eind- en hoekconstructies die bestand zijn tegen de trekkracht van draad en gaas. De palen moeten in de grond worden geslagen om stabiel te zijn; dit is een lang en moeilijk proces zonder professionele machines. Hetzelfde geldt voor het afrollen en spannen van gaas en draad.

Wij raden u aan om onze professionele omheiningbouwers het werk te laten doen. Zij doen iedere dag niets anders dan het plaatsen van duurzame omheiningsoplossingen. Het bespaart u tijd en gedoe - en u kunt er zeker van zijn dat de omheining correct wordt uitgevoerd.

Vind hier uw lokale Poda Partner

8. Hoe krijg ik subsidie voor een wolfwerende omheining?

Vanuit de regionale overheden zijn er subsidies beschikbaar voor het installeren van een wolfwerende omheining of voor het wolfwerend maken van een bestaande omheining. Per provincie zijn de subsidieregelingen verschillend.

Lees meer hierover op de website van de provincie waar je woont, of neem contact op met jouw lokale Poda Partner

9. Welke poort moet ik gebruiken in een wolfwerende afrastering?

De omheining van een wolfwerende omheining mag geen zwakke plekken bevatten waar een wolf doorheen kan. De richtlijnen voor de afrastering zelf gelden daarom ook voor poorten en doorgangen.
Een aandachtspunt waar het in de praktijk nog wel eens fout gaat en de poort de zwakke plek vormt in de omheining. Poorten met fijnmazig gaas, zoals het lichte weidehek van Poda, zijn hiervoor uitermate geschikt.  Houten poorten kunnen ook van gaas worden voorzien. In combinatie met de poorten worden elastisch koord of verende hekafsluiters gebruikt om ook hier de benodigde stroomdraden te installeren. Een stand-alone oplossing met 5 of 6 stroomdraden is ook functioneel. Uiteraard geldt hier ook de voorwaarde dat er 24/7 voldoende spanning op de stroomdraden staat.  
Zoals gebruikelijk wordt de stroom door een grondkabel van de ene kant van de poort naar de andere kant gebracht. De stroomdraden komen onder stroom te staan als de poort wordt gesloten.
Daardoor zal het gehele raster te allen tijde onder stroom staan; ook bij een geopende poort.  

10. Hoeveel spanning heeft een elektrische afrastering nodig om wolven af te schrikken?

Wolven worden afgeschrikt door elektrische afrasteringen, dus zorg ervoor dat deze altijd goed onderhouden en functioneel zijn. De spanning moet overal minimaal 4.500 volt zijn. Met een digitale voltmeter of met een smartfix is dit eenvoudig te controleren. In gebieden waar de bodem slecht geleidt, kunnen soms wat extra maatregelen nodig zijn om de maximale prestatie van de afrastering te gebruiken. En vergeet niet: ook als er geen dieren in de wei lopen, laat het schrikdraadapparaat zijn werk doen. Laat de wolf niet wennen aan een afrastering zonder stroom!                                                          
Met  een Poda Fencealarm op je elektrische afrastering wordt de spanning op het raster 24/7 bewaakt.  Als de spanning beneden een zelf in te stellen niveau komt, ontvang je automatisch een bericht op je mobiele telefoon en per mail. Zo kun je tijdig actie ondernemen om ervoor te zorgen dat de spanning op de afrastering te allen tijde voldoende is.

Bekijk Poda Fencealarm hier

11. Hoe werkt het ezelsbruggetje SLAHOP 24/7 voor wolfwerende omheiningen?

De vele vragen en antwoorden over wolfwerende omheiningen maken het niet altijd eenvoudig om alle facetten in de overwegingen mee te nemen. Daarom hebben we bij Poda Omheiningen voor u
alle aspecten voor een elektrische wolfwerende omheining in een ezelsbruggetje samengevat:

SLAHOP 24/7
S
chrikdraad: vrije draden, minimaal 4,5kV overal
Lage onderzijde: maximaal 20cm van het maaiveld, over de hele lengte
Hoge bovenzijde: minimaal 120cm, of 140cm bij verhogingen/obstakels
Poorten: horen erbij en zijn onderdeel van het geheel
24/7: ALTIJD!

Neem contact op met jouw lokale Poda Partner

Waarom kiezen voor Poda?

Jarenlange ervaring

Totaal concept

Wij ontzorgen het milieu

Garantie op kwaliteit