In 5 stappen een wolfwerende omheining

Wil jij je dieren beschermen tegen een wolf? 👇

Dan is een goede omheining de beste oplossing.

Maar wat is een goede omheining? Aan welke eisen moet een wolf werende omheining voldoen?

Voor een omheining geld hetzelfde als voor je huis. Je wilt niet dat onbekenden zomaar je huis in stappen. Als je weggaat zijn de ramen dicht zijn en de deuren op slot. Je huis staat nooit open voor inbrekers.

Zo moet je ook naar de weide kijken die je beschermt tegen de wolf. De weide is verboden gebied voor de wolf. 🐺

Wil je weten wat je moet doen om een aanval van de wolf te voorkomen? Maak dan gebruik van ons vijf-stappenplan.

Voor een wolf werende omheining kan je gebruik maken van ons ezelsbruggetje:

"S" voor Schrikdraad

Heb je wel eens een hond gezien die schrikdraad aangeraakt heeft? Als dat zo is, dan begrijp je dat een wolf niet verder gaat als hij schrikdraad tegenkomt.

Een wolf werende omheining werkt alleen met schrikdraad. Maar je schrikdraad goed maken en goed houden valt niet mee! En wat is goed schrikdraad?

Een afrastering zonder schrikdraad houdt een wolf niet tegen. Dat is als een deur zonder slot.

Aan welke eisen moet wolf werend schrikdraad voldoen?

  1. Er moet voldoende spanning op de gehele (!) omheining staan. Dat betekent ten minste 5.000 Volt oftewel 5 kV. ⚡
    Weet dat de spanning snel daalt wanneer er begroeiing tegen het schrikdraad komt. Het is daarom verstandig om ver boven de 5KV te zitten wanneer je de omheining voor het eerst test. 🌾
  2. Het schrikdraadapparaat moet voldoende vermogen hebben om eventuele lekkage op te vangen. Wij rekenen met 1 tot 2 joule ladingsenergie per 100 meter.
  3. De aarding van het schrikdraadapparaat moet goed zijn en dat kun je meten. Zorg voor kortsluiting in het schrikdraad. Bijvoorbeeld door een ijzeren pen tegen de draad te houden en 20 cm in de grond te steken. Vervolgens meet je de spanning op de aardpen; deze mag niet boven de 0,5 kV komen. Is dat wel het geval, dan heb je een betere aarding nodig.
  4. Er moeten voldoende draden zijn om te voorkomen dat de wolf onder de omheining door kruipt, of er overheen klimt. De belangrijkste twee draden zijn die op wolf-oog-hoogte en die daaronder, dus 40 en 20 cm boven het maaiveld. 👀📏
  5. Het schrikdraad moet te allen tijde vrij liggen. Geen draden, hekken, palen of andere rommel tegen de draad aan leggen. De draad moet ook vrij blijven van begroeiing. Alles wat tegen het schikdraad aan komt zorgt voor verlies van spanning. Spanning waarvan je wilt dat dit door de wolf heen gaat.

"LA" voor Lage onderzijde

De onderste schrikdraad mag niet hoger zijn dan 20 cm. Nergens.

Kom je een kuiltje tegen, dan moet het kuiltje dicht, of de draad naar beneden. Staat de omheining in de slootkant, dan geldt de 20 cm daar ook.

"HO" voor Hoge bovenzijde

Maak de omheining ten minste 140 cm hoog. Dat betekent dat de bovenste draad op 140 cm loopt. Dan springt de wolf niet over de omheining.

Een wolf springt niet zomaar over een onbekende omheining heen. Maar inmiddels zijn er wolven die over een omheining van 120 cm gesprongen zijn zonder de draden aan te raken.

"P" voor Poorten

De poorten zijn onderdeel van de omheining. Deze moeten aan dezelfde eisen voldoen als de rest van de omheining.

  • Schrikdraad op de buitenzijde;
  • De onderkant heeft niet meer dan 20cm ruimte;
  • De bovenzijde is 140cm hoog;
  • Poorten zijn altijd dicht.

De poorten van een omheining zijn vaak de meest kwetsbare plek van de omheining. Ze zitten vaak op logische plekken om een weide in te gaan. Dat is voor ons logisch, maar ook voor de wolf.

24/7 = Altijd

De weide is verboden gebied voor de wolf. Nu, morgen, in de nacht, in de winter. Of er wel dieren in de weide staan of niet. 🐑

Een wolf heeft minder dan een seconde nodig om een omheining te passeren. Als hij dat eenmaal gedaan heeft, dan onderzoekt hij de omheining niet meer. Hij kent zijn omgeving en vertrouwt op zijn ervaring.

Het is dus van cruciaal belang dat hij dat nooit in zijn hoofd haalt. De enige manier om dat te bereiken is dat de omheining nooit toegankelijk is voor de wolf! 🐺

Onthoud gewoon SLAHOP 24/7!

Jouw vijf stappenplan voor een wolf werende omheining. Je weet nu wat er nodig is voor een wolf werende omheining.

👉 Kom je er toch niet uit, of wil je meer weten? Neem dan gerust contact met ons op. 

Disclaimer

Ja, inderdaad de eisen die we hier noemen zijn iets strenger dan de voorschriften van BIJ12. Dit doen we omdat een wolf werende omheining altijd in topconditie moet zijn. Nu, morgen, volgende week, volgend jaar en over 10 jaar nog steeds.

Als je precies op de norm gaat zitten, is het risico groot dat je omheining na verloop van tijd niet meer aan de eisen voldoet. En wolven zijn net als de taxateur, pietjes precies. Niet goed, is een doorgang, is een gratis lekker hapje en geen vergoeding.

Het bovenstaande is een resultaat van ons netwerk dat zich uitgebreid verdiept heeft in de wolf en wolf werende omheiningen. We hebben ons internationale netwerk aangesproken voor kennis en ervaringen. We hebben gesprekken gehad met klanten en leveranciers. Daarnaast hebben we onze Nederlandse ervaringen gebundeld. Vooral de ervaringen in het Drents-Friese Wold en op de Utrechtse Heuvelrug zijn veelvuldig. En in  beide gebieden is Poda Omheiningen present.

Wil je weten wat de minimale eisen zijn voor een subsidie? Neem dan een kijkje in de preventie-kit van BIJ12. 

Neem contact op met uw lokale Poda Partner voor raad en daad!

Waarom kiezen voor Poda?

Jarenlange ervaring

Totaal concept

Wij ontzorgen het milieu

Garantie op kwaliteit